divendres, 25 de desembre del 2009

19- Nadal - 24 - 12 - 09

Des de Somoto, situat al tròpic sec de Nicaragua, passarem el primer Nadal lluny d’en Pau, de la Paula, de la Clara i d’en Marc, de les nostres famílies i dels amics, però amb la companyia de la gent que ens ha donat acollida aquests mesos.
Un Nadal diferent, sense les lluminàries, ni els arbres engalanats, ni les botigues amb els aparadors, ni les presses per comprar.
Aquí les coses són més tranquil·les i la situació econòmica fa que no hi hagi lloc per al consumisme desmesurat, encara que la gent viu aquesta nit, la del 24, amb molta alegria. Avui els plats més típics són: llom farcit, gallina farcida, nacatamal (blat de moro i porc embolicat amb fulla de plàtan) amb cafè per veure, i per postres fruita confitada i bunyols de formatge amb mel. La majoria de gent fa un esforç per tenir algun d’aquest menjars, però no en totes les cases és igual. També hi ha moltes famílies que aprofiten aquestes dates per comprar alguna peça de roba als nens que estrenaran avui i que servirà per dur durant tot l’any (una camisa, uns pantalons, unes sabates, etc.).
Nosaltres menjarem llom farcit que la nostra amiga Alina ens ajudarà a cuinar, torró que els pares de la Mònica ens van enviar i una copeta de Juvé Camps (aquí és un autèntic luxe) que vam comprar a Managua. Ja veieu que aquí també hi arriba la globalització i si hi ha diners, a Managua com a mínim, es pot aconseguir gairebé qualsevol cosa. La vida està plena de contradiccions.

Demà, dia 25, anirem a la residència de gent gran amb els joves de la “Casa del Adolecente” a compartir una estona amb ells i després farem un dinar amb els nostres veïns, en Pedro, en Tomás, la Loreli y la Milagros, que diuen que Santa Claus els portarà roba nova.

Serà un Nadal diferent i en alguns moments enyorat, però contents de sentir-vos a prop i que els desitjos de felicitat es compleixin.

BONES FESTES